Ervaringen

Tafelgesprekken is al door diverse mensen en groepen uitgeprobeerd. Lees hieronder hun ervaringen.

Wil je jouw ervaringen delen?

Dat kan via info@tafelgesprekken.info, via onze Facebook-pagina of via Twitter.
Wij zijn benieuwd!

Hoe werkt ‘Tafelgesprekken’? Ontdek het op de pagina Varianten.

Hoe kan ik ‘Tafelgesprekken’ en varianten bestellen? Ga naar de pagina Bestellen.

“Niet overtuigen”
“Ik werd uitgenodigd door Sietske mijn buurvrouw. Wij hebben wel vaker gesprekken over geloven/niet geloven. Zij vertelde dat er een aantal avonden werden georganiseerd met bewoners uit de wijk om breder met elkaar over dit onderwerp van gedachten te wisselen. Ik was eerst wat sceptisch omdat ik altijd met Sietske vol respect praat over dit soort dingen. Ik had geen zin in gesprekken die de weg op gaan van overtuigen van elkaars standpunten. In de praktijk bleek dit ook niet zo te zijn. Het waren 4 avonden vol geanimeerde gesprekken waarin je een heel andere kant van mensen ziet. Als het gaat over geloven/niet geloven raak je aan het fundament waarop mensen in het leven staan en dat levert energieke gesprekken op waar de gemoederen soms danig van beziggehouden worden. Maar met een goede gespreksleiding en een lekkere borrel na afloop keerde ik altijd vol verwondering over hoe anders men in het leven kan staan huiswaarts.”

“Nieuwsgierig naar de wereld van de ander”
“Met mijn buuf ging ik iedere week skeeleren en vooral heel veel kletsen. We waren beiden nieuwsgierig naar de wereld van de ander, aangezien die totaal verschillend waren. Toen een vriend van mij voorstelde om ‘Tafelgesprekken’ te houden met buurtgenoten, dacht ik ook wel gelijk aan mijn buuf. Natuurlijk vond ik het spannend maar vooral leuk om haar te vragen, juist omdat zij vaak met verbazing reageerde op mijn christelijke wereldje zonder te veroordelen, wat voor mij ook veilig was. De ‘deal’ was dat we haar niet gingen ‘ bekeren’. Dat uitgangspunt paste helemaal in de ‘Tafelgesprekken’. Het gaat niet om zieltjes winnen, maar om van elkaar te horen hoe de ander het leven beschouwt. En natuurlijk leek het me top als zij ‘tot geloof zou komen’. Maar dan meer omdat ik het haar gun vanwege het feit dat ik aan het leven met God zoveel beleef. Ik vond het ook spannend om deze gesprekken te hebben met andere christenen. Zouden ze wel hetzelfde antwoorden als ik? Die spanning viel al snel weg, omdat het gesprek niet tussen geloofsgroepen ging, maar tussen individuen. En daarin vind ik de kracht zitten. We waren oprecht benieuwd naar de ander. ‘Tafelgesprekken’ zijn een mooie manier om een (buurt)relatie uit te diepen.”

“Drempel over”
“Ik heb het vooraf als een drempel ervaren om iemand mee te vragen. Zouden ze me opdringerig vinden? Het was even zoeken hoe het te brengen, maar eenmaal gevraagd bleek juist dat de uitnodiging erg werd gewaardeerd! Ik heb me er daarna over verbaasd hoe makkelijk de gesprekken op gang kwamen. Hoe ik dat verklaar? Een format met goede vragen creëert iets wat je in het dagelijks leven vaak moeilijk kunt vinden, namelijk de ingang naar een goed gesprek.”

“De juiste vragen stellen”
“Door het meedoen aan Tafelgesprekken heb ik ervaren dat het goed en fijn is om elkaar de juiste vragen te stellen. Vaak is het beter om te vragen dan om te weten. Vragen opent je verstand en je hart, voor jezelf en voor spelers om je heen. Weten kan je afsluiten van je omgeving en soms zelfs van je eigen denken en beleven. En menselijk weten kan zo falen en tot verschrikkelijke oordelen leiden. Voor mij is het belangrijk dat er een veilig klimaat is waarbinnen relevante vragen vrij gesteld en eerlijk beantwoord kunnen worden. Ik zou graag anderen willen aanmoedigen Tafelgesprekken te gaan doen. Met daarbij de aanbeveling om het met een volledig open houding te ondergaan.”