Waarden

Gaandeweg hebben wij gemerkt dat 7 waarden het succes van de ‘Tafelgesprekken’ bepalen. Dit zijn ze. Iedere deelnemer is mede verantwoordelijk voor het succes. Probeer het ook uit!

Relaties

‘Tafelgesprekken’ werkt door relaties. Je nodigt iemand uit voor de ‘Tafelgesprekken’ die je al kent, of je wordt uitgenodigd door iemand die je al kent. Daardoor is er eerder vertrouwen en een basisveiligheid om met elkaar in gesprek te gaan. Je kunt ‘Tafelgesprekken’ ook gebruiken in een groep die al bekend is met elkaar (zie verder op de pagina Varianten).

Respect Tafelgesprekken spelRespect voor de ander

Met elkaar open in gesprek gaan is best spannend. Zeker als ieders achtergronden en overtuigingen uiteenlopend zijn. Tijdens de ‘Tafelgesprekken’ is er ruimte nodig waarbij ieder vrij moet kunnen zeggen wat hij of zij vindt, voelt of denkt en iedereen bereid is iets te leren van de ander. We hebben ontdekt dat deze ruimte voor de ander – die zo anders is dan jij – juist echte ontmoeting mogelijk maakt!

Niemand heeft de regie

In de opzet van de ‘Tafelgesprekken’ zijn de deelnemers gelijkwaardig. Wij geloven dat het niet nodig is dat iemand de controle probeert te houden over het proces. In sommige varianten is er een gespreksleider die let op een goed verloop van het gesprek (zie verder op de pagina Varianten).

Jouw kant van het verhaal

Bij de ‘Tafelgesprekken’ reageer je spontaan op kaarten met vragen. Wat is jouw antwoord? Hoe zit jij hier echt in? Dit vraagt moed om je uit te durven spreken, soms kwetsbaarheid. Het gaat om jouw kant van het verhaal! Tegelijk vraagt het om luisteren naar het verhaal van de ander, vragen stellen in plaats van invullen of oordelen.

Informeel

De ‘Tafelgesprekken’ worden gehouden in een informele sfeer, op een leuke publieke plek of thuis. Dit draagt bij aan een vrije ruimte waar ieder zich op zijn of haar gemak kan voelen.

Eenvoud Tafelgesprekken spelEenvoud

Een paar mensen die zin hebben in ‘Tafelgesprekken’ nemen het initiatief. Een buurthuis of een plek bij iemand thuis is vaak makkelijk te vinden. Je zorgt samen voor koffie en thee en ieder neemt wat drinken en lekkers mee voor het ‘naborrelen’. ‘Tafelgesprekken’ kost vrijwel niets. Hoe simpel kan het zijn?

Plezier

Dit is misschien wel de grootste kracht in de praktijk. Natuurlijk, er kunnen pittige gesprekken worden gevoerd met ‘Tafelgesprekken’. Tegelijk wordt er veel gelachen en is het tof als mensen onderling hun gedachten of verhalen delen en daarna lekker zitten te borrelen. ‘Tafelgesprekken’ is leuk om te doen!

Hoe werkt ‘Tafelgesprekken’? Ontdek het op de pagina Varianten.

Hoe is ‘Tafelgesprekken’ontstaan? Kijk op de pagina Makers.